Головна / Рецепти / Гаряче на Новий рік 2019: рецепти з фото

Гаряче на Новий рік 2019: рецепти з фото

В одній гумористичної пісеньці, яка співалася як би від імені страв новорічного столу, як-то прозвучала фраза: «Я гаряче! Я існую!”. Дійсно, до «гарячого» в саму новорічну ніч добираються лише найстійкіші і наполегливі, більшість же оцінити кулінарні таланти господині виявляється здатне лише ближче до вечора першого січня … Проте, готувати-то його все одно треба, а, значить, варто вже зараз починати підшукувати цікаві рецепти для головної страви столу. На жаль, на таке чудове, доступне і смачне м’ясо, як свинина, в Новий, 2019 й, рік накладається табу. Проте, існують і численні страви з рибою, а також іншими сортами м’яса, готові з не меншим успіхом понести лаври «коронного номеру» будь-якого банкету. І сьогодні, порившись в книгах відомих шеф-кухарів, а також в традиціях національних кухонь різних країн, спробуємо підшукати і для вас що-небудь в міру екзотичне, але дуже оригінальне і, звичайно ж, незрівнянно смачне!

Новорічні страви з м’яса

Щоб Новий рік був вдалим, як відомо, на столі неодмінно має красуватися м’ясо. Добре підійде якраз в нашому випадку яловичина або телятина, баранина, а також будь-які види більш екзотичних тварин, які поширені у вашій зоні проживання. Головне, щоб не свинина. Ну, да, про це ми вже говорили.

Баранина з сулугуні

Традиційне кавказьке блюдо, ніякого епатажу в собі не несе, але і виглядає, і на смак виходить просто чудовим. Єдина складність – дістати хорошу баранину, яка далеко не у всіх регіонах є поширеним видом м’яса. Що ж, якщо з цим квестом вам вдалося впоратися, спробуйте наступне … Інгредієнти: баранина (м’якоть) – 1,5 кг; сулугуні – 300гр; кінза – 4 шт; часник – 3зуб .; цибуля – 3шт; базилік (фіолетовий) – 3шт; м’ясний бульйон – 200мл; темні оливки (б / кісточки) – 100гр; маслини – жменя; червоне вино (сухе) – 200мл; сіль перець. Розігріваємо попередньо духовку до 200 градусів. Баранину готуємо до гасіння, злегка відбиваємо і натираємо сіллю з перцем. Сулугуні трьом на тертці, всю зелень дрібно рубаємо. На м’ясі розподіляємо начинку, складаємо навпіл книжкою, краю загортаємо всередину і фіксуємо кулінарною ниткою або зубочистками. Викладаємо все в формочку. Цибулю чистимо і ріжемо четвертинками, часник шаткуємо крупно. У пательні розігріваємо олію і трохи рум’яного часничок з цибулькою, а потім перекладаємо їх до м’яса. Оливки туди ж засипаємо цілими, заливаємо червоним вином і бульйоном, після чого завантажуємо все в духовку на дві години, протягом яких треба періодично поливати підливою шматок м’яса. Готову страву викласти на сервірувальний посуд, очистити від скріплюють краю деталей, нарізати порційно, прикрасити свіжими оливками і маслинами і облити соусом з форми.

Печеня з яловичини з чорносливом

Якщо порційні шматки м’яса вже набридли, хочеться в тарілці живописного хаосу і ретельно перемішаних смакових якостей інгредієнтів, варто спробувати подати до столу спекотне, але, незвичайне, а з традиційно «святковими» добавками. Однією з яких, звичайно ж, завжди вважався чорнослив. Тим більше що його поєднання з яловичиною – немеркнуча класика! Інгредієнти: яловичина – 800гр; чорнослив – 100гр; печериці – 400гр; приправи, сіль-перець; вершки (жирні) – 180мл. Яловичину миємо й нарізаємо невеликими шматками (кубики, паралелепіпеди – на ваш вибір). Кладемо їх в мультиварку і тушкуємо з невеликою кількістю води до готовності. Ріжемо гриби пластинами і засипаємо до м’яса, не знімаючи його з програми. Чорнослив віджимаємо, дрібно нарізаємо і відправляємо туди ж (попередньо треба гарненько замочити). Все змішуємо, млоїмо близько двадцяти хвилин, заправляємо спеціями і завантажуємо програму гасіння ще десь на півгодини – сорок хвилин. Заливаємо свіжими вершками, замішуємо і даємо настоятися хвилин двадцять. Якщо м’ясо до сих пір не стало м’яким, ще трохи доливаємо води і знову млоїмо півгодини. Для більш щільної текстури вершки попередньо можна змішати з натертим сиром. Подавати добре на блюді, порційно на тарілках або ж в горщиках, святково все це прикрасивши.

Запечена телятина

Цікавий варіант буженини з молодої телятини – дуже пряної і ефектно виглядає. Інгредієнти: вирізка – 1-1,5 кг; гірчиця (класична) – 50гр; гірчиця (французька) – 50гр; часник – 5зуб .; хрін – 60гр; сіль-перець, кріп – 80гр; чебрець – 0,25ч.л. Телятину моєму і висушуємо, паралельно розігріваючи духовку до 180 градусів. Змішуємо половину від усієї гірчиці та хрону з часником. Окремо рубаємо кріп і змішуємо його з чебрецем і залишками хрону і гірчиці. М’ясо спочатку цілим шматком з усіх боків обсмажуємо на сковорідці. Потім намазуємо його першої сумішшю і занурюємо в духовку на півгодини, виймаємо, намазуємо другий сумішшю і ставимо в духовку вже до готовності. Всього це займе десь годину-півтори, залежно від товщини шматка. Після цього буженину виймаємо і даємо їй злегка відпочити перед подачею на стіл.

Страви з птиці

Домашня птиця у всіх своїх іпостасях – частий гість на новорічному столі. Крім хіба що років Півня, але, зараз, на щастя, не він, так що можна знайти масу відмінних застосувань цього чудового виду м’яса.

«Курка в загули»

Інгредієнти: курка (ціла) – 1шт; розмарин – 0,25ч.л .; аджика – 2ст.л .; пиво (темне) – 550мл; сіль перець; хмелі-сунелі – 0,25ч.л .; пісне масло. Моєму курку, видаляємо нутрощі, висушуємо полотенечко. У відповідну банку наливаємо 400-450мл пива і надягаємо курочку на неї. Залишок пива змішуємо зі спеціями і аджикою, і вимазувати в отриманому соусі тушку. Ставимо всю конструкцію на деко і запікаємо в духовці протягом години при 180 градусах. При необхідності, обмазуємо залишками соусу в процесі.

Філе з м’ясним фаршем і грибами

М’яса під Новий рік багато не буває. І чому себе потрібно обмежувати лише одним його видом в рамках певного блюда? Що ж, спробуємо пофантазувати, як би поєднувалася курка, наприклад … з яловичиною! Інгредієнти: фарш (телятина, баранина і ін.) – 300гр; філе курки – 400гр; печериці – 4 шт; цибуля – 0,5шт; яйця – 1шт; зелень, спеції; часник – 2зуб .; перець (болгарський) – 0,5шт; сир (17% жирності) – 100гр. Філе має бути рівним і великим – спочатку його моєму і чистимо від плівок, злегка відбиваємо і обвалюють у солі з перцем. Фарш змішуємо з дрібно нарізаною цибулею, болгарським перцем кубиками і часником, солимо, перчимо, вбиваємо туди яйце і ретельно замішуємо. Нарізаємо гриби пластинками. Сир окремо трьом на терочке. У форму викладаємо філе, на нього – фарш і по колу обкладає шматочками грибів, а серединку засипаємо сиром – виходить такий собі ковчег. Потім форму з усім цим відправляємо в попередньо розігріту духовку на 35 хвилин при 200 градусах.

Курячий рулет з песто і курагою

Дивовижне і аж ніяк не побите поєднання курки і кураги багатьом припаде до смаку, а песто додасть цій композиції середземноморського чарівності. Інгредієнти: куряча грудка – 1шт; курага – 75гр; оливкова олія – ​​100 мл; базилік – 1 пучок; пармезан – 30гр; петрушка – 1 пучок; часник – 2зуб .; сіль перець. Грудку нарізаємо вздовж волокон невеликими смужками, злегка відбиваємо їх, накривши плівкою, солимо-перчимо кожен шматочок. Викладаємо все на плівку, щоб вийшла широка основа без просвітів (краєчки смуг повинні заходити один на одного). Песто можна купити готовий, або зробити самостійно, взявши для цього базилік, часник, різні трави і тертий пармезан. Соусом намазуємо основу. Курагу промиваємо та нарізаємо шматочками, викладаємо поверх соусу. За допомогою плівки загортаємо рулет, вкутуємо його в фольгу і відправляємо в духовку на двадцять хвилин при 180 градусах. Блюдо добре йде як гарячим (подається цілим шматком і нарізається прямо на столі), так і холодним (можна порізати порційно і викласти на тарілці перед подачею).

Страви з риби

Без рибних страв не обходиться жодне святкове застілля. Але, звичайно ж, для такого нетипового випадку, як Новий рік, завжди намагаються вибирати дорогі і рідкісні сорти риби. Що ж, спробуємо зупинити свою увагу на декількох найяскравіших, на наш погляд, рецептах з них.

Горбуша з грибним соусом

Поєднання риби, грибів, і молочних соусів – це завжди феєрверк смаків і ніжність, з якою мало що зрівняється! Інгредієнти: філе (горбуша, кета) – 1 кг; цибуля – 1шт; гриби (вешенки або шампіньйони) – 400гр; йогурт (грецький) – 150гр; прованські трави; сіль перець; твердий сир – 180гр. Гриби і цибулю чистимо і ріжемо кубиками, потім обсмажуємо в маслі до готовності. Кладемо все в блендер, туди ж вливаємо йогурт і засипаємо спеції, після чого збиваємо до однорідності. Рибу натираємо залишком приправ, викладаємо на деко шкірою вниз, поливаємо все соусом і посипаємо тертим сиром. Після чого запікаємо в духовці протягом півгодини. Для краси можна додатково взяти трохи грибів і обсмажити їх з цибулею в спеціях і вершках (або в залишках йогурту), і потім викласти при подачі до риби.

Запечена форель

Класика будь-якого тривалого застілля – запечена цілком риба. І було б блюдо абсолютно буденним, якби не справді шикарне поле для застосування фантазії в плані його сервіровки. Чим його тільки не прикрашають: і традиційними скибочками лимона, а також зеленню, і запеченими в духовці ж по-особливому фруктами (шалене поєднання досить несподівано дають, до речі, тонкі часточки помідорів на четвертинки манго, посипані перцем), і багато-багато чим іншим . А який спосіб виберете саме ви? Інгредієнти: ціла тушка форелі (без голови) – 900гр; соєвий соус – 80мл; лимон – 1шт; прованські трави; оливкова олія – ​​40 мл; сіль перець. Тушку чистимо, потрошимо і моєму. Змішуємо соєвий соус, сік половинки лимона і оливкове масло. Цією сумішшю намазуємо рибу і натираємо її травами, сіллю-перцем, після чого викладаємо на деко (обов’язково підстелити Пекарській папір або фольгу) і ставимо в духовку на 200 градусах на 8 хвилин, після чого знижуємо температуру до 180 і залишаємо так ще хвилин на 25 .

Осетрина в шампанському

Що може бути «новорічне», ніж поєднання шампанського і осетрини? Мабуть, тільки осетрина в шампанському, прикрашена ікрою. Ну, як прикрашати, думається, ви і самі придумаєте, а ось цей примітний рецептик жодна господиня вже точно повз своєї уваги не пропустить! Інгредієнти: шампанське (сухе) – 1б .; осетрина (можна шматок тушки, можна філе – як завгодно) – 1-1,5 кг; вершкове масло – 50гр; селера – 80гр; цибуля – 1шт; сіль, білий перець (горошком). Рибку готуємо, чистячи її і потрошачи. При бажанні можна відразу нарізати порційними шматками, вибрати кісточки і т.п. Цибулю чистимо і нарізаємо кільцями, селера – соломкою. Рибу укладаємо в сотейник, закриваємо зверху овочами, розкладаємо шматки масла, солимо і перчимо, потім виливаємо туди ж пляшку шампанського і залишаємо на маленькому вогнику на хвилин двадцять – поки риба не розм’якшити. Потім її акуратно виймаємо на блюдо і прикрашаємо до подачі, а навар, в якому вона готувалася, залишаємо при вимкненому вогні, поки не загусне. Коли це станеться – злегка поливаємо їм рибу.

Гарніри до гарячого

Кажуть, правильний гарнір – половина успіху гарячого блюда. І вже тим більше з його вибором господині стикаються з проблемою на свято, адже хочеться одночасно вибрати і щось бездоганно вдале, смачне і ситне, і, до того ж, відмінно підкреслює смак основної страви. Що ж, спробуємо привести пару прикладів ефектних і демократичних варіантів гарнірів, які, без сумнівів, варто всім взяти на замітку.

Рататуй

Немеркнуча овочева класика, прямо родом з французької глибинки. Ідеально збагачує смак страв з м’яса і птиці. Інгредієнти: помідори – 400гр; кабачки – 300гр; баклажани – 300гр; цибуля – 2 шт; перець (солодкий) – 400 гр; часник – 3 зуб .; томатна паста – 45гр; сіль, прованські трави. Всі овочі нарізаємо тонкими кружечками (рекомендується при покупці вибирати все приблизно однакового діаметра, щоб було менше відходів). Викладаємо їх, чергуючи, в глибоку форму для запікання вертикально (на ребро). Розводимо томатну пасту 100 мл тепленькою водички, видавлюємо туди часник, спеції і сіль. Виливаємо все на овочі і ставимо в духовку на півгодини. Щоб баклажани не гірчить, їх варто попередньо замочити в солоній воді на пару годинок.

Лобіо

Ще один дуже хороший «м’ясної» гарнір, який допоможе додати яскравості навіть не дуже гострим і барвистим страв. Інгредієнти: морква – 1шт; квасоля (червона) – 500гр; хмелі-сунелі, сіль; селера – 4 гілочки; цибуля – 1шт; лимонний сік – 60мл; пісне масло; часник – 3 зуб .; цукор – 15гр. Квасоля відмочити слід заздалегідь, потім варимо її в підсоленій воді до готовності. Морквину чистимо, натираємо, цибулю нарізаємо полуколечкамі. Селера теж нарізаємо. Всі овочі обсмажуємо в глибокій сковорідці до м’якості. Приправляємо цукром і лимонним соком, спеціями, все добре перемішуємо, після чого туди ж кладемо квасоля, і під кришкою все тушкуємо буквально кілька хвилин на невеликому огонечкі. При подачі добре посипати рубаною зеленню і волоськими горіхами.

Рис з родзинками і шпинатом

Бездоганно з рибою поєднується, як відомо, рис в будь-якому його прояві. А ось цей рецепт може виявитися не тільки вдалим, але і дуже ошатно виглядають для святкового столу. Інгредієнти: рис (зварений заздалегідь) – 2 ст .; часник – 5зуб .; білий оцет (винний) – 4ст.л .; родзинки (світлий) – 0,5 ст .; оливкова олія – ​​3ст.л .; коріандр – 2ч.л .; по пів чайної ложки білого перцю і запашного; шпинат – 500гр (якщо заморожений – 300гр); сіль. Ізюм Шпара окропом і заливаємо оцтом в маленькій мисочці. Потім товчемо в Ступочкою з сіллю і коріандром. На невеликому вогнику в сотейнику розігріваємо оливкове масло, видавлюємо туди часник і все разом обсмажуємо півхвилинки, потім туди ж викладаємо шпинат (заморожений, до речі, при цьому краще не розморожувати), додаємо вогник і готуємо, поки вся вода не піде. Потім всипаємо туди ж рис і подрібнений ізюм, присипаємо все перцями і разом тушкуємо близько десяти хвилин. Що, хочеться вірити, що ці страви допоможуть вам визначитися з головною прикрасою новорічного столу і подарують натхнення для нових кулінарних звершень, якими ви, без сумнівів, продовжите радувати своїх домашніх і після закінчення свята!

Дивіться ще

Новорічні закуски 2020

Кожен Новий рік ми чекаємо з нетерпінням і звикли відзначати в стилістиці тої тварини, якій …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *