Головна / Рецепти / Кухня країн Східної Європи для меню Нового 2019 року

Кухня країн Східної Європи для меню Нового 2019 року

Як говорить прислів’я: людина – є те, що він їсть. Тобто, їжа – найважливіший компонент людського життя. Харчування тими чи іншими продуктами протягом усього життя, в поєднанні зі способом життя, і формують багато в чому наш вигляд, світогляд, і відбивається на довголіття. Залежно від географічного розташування, флори і фауни будь-якої країни, за багато століть існування склалася і закріпилася традиційна кухня. Різноманітність кухонь країн світу вражає уяву, і чим більше між ними відстань – тим кардинальнее відмінності. Сьогодні ми хочемо вам розповісти про кухню країн Східної Європи, найбільш близькою і схожою на нашу, деякі сподобалися страви якої, ви зможете додати в своє меню Нового 2019 года.

Сербська кухня

Сербська кухня – це справжнісіньке поле еклектики. Тут змішуються кулінарні традиції не тільки Східної Європи, а й країн Середземномор’я, а також Азії. Мабуть, це обумовлено історичними зв’язками держав, а також схожими кліматичними умовами, і, як наслідок, ідентичними продуктами харчування.
Національна кухня Сербії багата на всілякі супи і пироги. Крім того, серби обожнюють м’ясо і велика кількість різних спецій і трав. Тут також дуже шанується хліб, викидати його в будь-якому вигляді грішно. Їдять серби, як і більшість європейців, три рази в день, проте, аж до минулого століття серед сербів жила традиція є тільки обід і вечерю, сніданку не існувало, як такого.

Найпопулярніші страви сербської кухні:

  1. Вешаліца (відбивні з начинкою із спецій);
  2. Чевапчічі (ковбаски з рубаного м’яса зі спеціями, приготовлені на жаровні);
  3. Плескавіца (котлета з крупно рубаного м’яса, смажена на вугіллі);
  4. Джувеч (м’ясо, тушковане з рисом і овочами);
  5. Сарма (голубці з кислої капусти або виноградного листа);
    Рібл Чорба (рибний густий суп – вуха);
  6. М’ясні супи (частіше з телятиною і яловичиною), наприклад, Чорба;
  7. Урмашіца, Тулумба (солодкий пиріг в сиропі);
  8. Слатко (варення);
  9. Жито (відварна розмелена пшениця з цукром і горіхами).
  10. Національних страв у сербів велика кількість, і перераховувати їх можна дуже довго, але зупинимося, мабуть, на цьому. Хоча варто також зауважити, що не обходиться трапеза у сербів і без алкогольних напоїв, які виготовляють з стиглих фруктів і запашних трав, це лозовач (виноградний самогон), сливовиця (сливовий самогон), ракія грушева (фруктовий самогон), Траваріца (ялівцева настоянка) і звичайно ж різні вина, пиво.
  11. Що стосується безалкогольних напоїв, то вони трохи схожі на наші. Ми також любимо квас, каву, фруктові натуральні соки і чай, проте чайні церемонії не особливо поширені в сербських сім’ях, перевага віддається газовані кукурудзяному напою «Боза». Взагалі серби є прихильниками всього натурального і якісного, адже, в першу чергу, вони готують для себе і своїх гостей, тому і вкладають в цю справу всі сили і всю свою старанність.
  12. Список національних страв сербської кухні дуже широкий, як втім і у всіх кухнях світу, і приготувати що – або в домашніх умовах, здається важко з – за нестачі необхідних продуктів. Однак ми підібрали для любителів даної кухні поширений і нескладний рецепт з фото.

Уштіпци на Новий рік 2019

Для приготування вам знадобиться:

  • Фарш свинячо-яловичий – 500 гр. (1: 1);
  • Шинка – 250 гр .;
  • Бринза – 200 гр .;
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт. (Невеликі);
  • Петрушка – пучок невеликий;
  • Часник 1-2 зубчики;
  • Паприка – 1 чайна ложка;
  • Сода – 1/2 чайної ложки;
  • Сильногазированная вода – 150 мл;
  • Сіль, чорний перець за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Пропускаємо через м’ясорубку свинину і яловичину.
  2. Дрібно ріжемо цибулю, але не пропускаємо через м’ясорубку, так як він може пропасти, перебуваючи в фарші цілу добу або двоє.
  3. У фарш додаємо дрібно порізану цибулю, паприку, соду, холодну газовану воду 3/4 склянки. Ретельно вимішуємо його, накриваємо харчовою плівкою і ставимо в холодильник на добу або двоє, за бажанням. До речі, щоб поверхня фарш не обвітрювалися, зверху його можна змастити олією без запаху.
  4. Після того, як фарш настоїться, додаємо в нього дрібно нарізану шинку, петрушку, часник (тільки різати), бринзу. Все гарненько змішуємо і додаємо чорний перець, сіль. Знову вимішуємо.
  5. Розігріваємо сковороду з рослинним маслом і, сформувавши круглі котлетки, смажимо їх на середньому вогні до золотистого кольору з обох сторін.

Котлетки виходять соковитими і незвичайними на смак. Їх варто неодмінно спробувати, адже це серйозна конкуренція нашим з вами повсякденним котлет. Урізноманітніть своє святкове меню на Новий 2019 рік, внесіть в нього частинку кухні країн Східної Європи, і ваші близькі оцінять це належним чином.

Польська кухня на Новий рік 2019

Польща за своїм географічним положенням є якоюсь межею між слов’янськими та європейськими народами, тому її кухня являє собою певну суміш різних кухонь сусідніх народів, адаптовану до місцевих особливостей. Але, незважаючи на це, змішання, польська кухня багата і своїми шедеврами кулінарії, які різнять її з іншими національними кухнями Східної Європи. Кожне її блюдо наділене унікальністю і неповторністю, має властивість поєднання, здавалося б, непоєднуваного набору продуктів. У числі найпопулярніших страв у національній кухні Польщі знаходяться усіма шановні супи, вони займають особливе місце на кожному святі. Рецептів їх безліч, але найвідоміший з них, це суп «Журек», який готують на заквасці з житнього борошна, з додаванням овочів, копченостей, варених яєць і спецій. Варіацій його приготування багато. Варто також звернути вашу увагу і на такі кулінарні шедеври, поширені в Польщі.

Традиційні страви польської кухні:

  1. Хлодник литовський (холодний білий суп з буряком і вареним яйцем);
  2. Білий борщ (приготовлений на заквасці з житнього борошна, з майораном і картоплею);
  3. Черніна (густий суп з качиної або гусячої крові, з додаванням яблучного оцту, меду та сушених фруктів: яблук, груш і слив);
  4. Ескалопкі з телятини (філе з телятінв в тесті);
  5. Сало зі сливою (смажене сало, фаршироване сушеними сливами);
  6. Яловичий рулет в гострому соусі (з салом, квашеними огірками та цибулею);
  7. Каркувка (печена свинина);
  8. Біла ковбаса;
  9. Печена качка з яблуками;
  10. Бігос (блюдо, до складу якого входить капуста (свіжа і квашена), копчене м’ясо, овочі, ковбаса, гриби);
  11. Печена лосось, форель, судак;
  12. Фаворкі (тістечка в цукровій пудрі);
  13. Макіївці (пиріг з маком);
  14. Галареткі (желе з фруктів).

Як ви бачите, страви даної кухні досить калорійні і ситні, оскільки, в першу чергу, перевагу відводиться м’ясу. Цей продукт з гордістю лежить на тарілках в кожній польській родині, з доповненням сметани, овочів і всіляких запашних спецій, а на свята – в поєднанні з трав’яний горілкою, лікерами, настоянками і підігрітим пивом зі спеціями і медом. Щоб як – то наблизити вас до польської кухні і внести в своє святкове меню Нового 2019 року нотку колориту, ми пропонуємо вашій увазі наступний досить простий рецепт з фото, який ви зможете приготувати самі.

Фарширований картопля з шинкою і сиром в духовці

Що потрібно спробувати в новорічну ніч, так це фарширований картопля з шинкою і сиром, запечене в духовці до апетитною золотистої скоринки. Ви тільки уявіть, який божественний аромат виливає це воістину шикарне польське блюдо, таке рідне для нас, та й усієї Східної Європи в цілому. Адже головна особливість цієї смакоти полягає в тому, що без картоплі, хоч як крути, не обходиться жодна кухня світу. Тому центральне місце на святковому столі стоїть виділити саме цієї картопелька.

Для приготування вам знадобиться:

  • Картопля – 200 гр .;
  • Вершкове масло – 50 гр .;
  • Мускатний горіх тертий – 5 гр .;
  • Шинка – 100 гр .;
  • Сир – 100 гр. ;
  • Цибуля ріпчаста – 35 гр .;
  • Рослинна олія – ​​40 мл.

Спосіб приготування:

  1. Картоплю очистити, розрізати навпіл і вирізати серединку ложкою, залишаючи стінки товщиною 5 мм.
  2. Обсмажити його на рослинному маслі.
  3. Вирізану середину з картоплі відварити в підсоленій воді. Злити воду, заправити мускатним горіхом і маслом, потовкти.
  4. Лук потерти на тертці і нарізати дрібно шинку. Все обсмажити.
  5. Все змішати з відвареною картоплею.
  6. Нафарширувати стаканчики з картоплі приготовленої масою. Нарізати тонкими скибочками сир і покласти зверху, кожної картоплини.
  7. Розігріти духовку до 170 градусів. Запікати картопля при цій температурі 20-30 хвилин.

Ну ось і готово! Фарширований картопля виходить дуже смачним і ароматним. Хоч він і не зовсім схожий на кухню країн Східної Європи, а більше схожий на нашу, зате готувати його досить легко і просто, без всяких зайвих витрат і клопоту. Неодмінно спробуйте і ви не пошкодуєте.

Чеська кухня

Особливістю чеської кухні є її простота і одночасно тонкий вишуканий смак приготованих страв. Чомусь саме у чехів звичайна картопля в поєднанні з м’ясом має такий ніжний смак, що просто тане в роті. Готують чеські господарки в основному за старовинними рецептами, страви виходять дуже ситні. Дуже різноманітні в чеській кулінарії супи – від легких прозорих супчиків на курячому або яловичому бульйоні до пюреподібних супів, що мають в своєму складі бобові і м’ясо. М’ясо користується заслуженою повагою у чехів, кількість страв з нього справді величезне – це і знамените на весь світ «Вепрево коліно» (запечена рулька дикого кабана), і свічкова (яловича вирізка в вершковому соусі), і гуляш з кнедликами (приготовлений на пару мокрий хліб).

До речі, кнедлики – це справжній король чеської кухні. Він являє собою невеликий шматочок тесту або картоплі з начинкою з дрібно нарізаного м’яса або шинки. Ну і запивають обід знаменитим на всю Східну Європу чеським пивом, мають особливий оксамитовий смак і чудовий аромат. Звичайно, цей пінний хмільний напій у чехів займає лідируючі позиції, однак і не відмовляються вони від вживання чого – то міцніше, а це всілякі трав’яні настойки, ром, сливовиця (самогон зі слив), гріотка (самогон з вишні), Моравские вина, яєчний коньяк і медовини (квашений напій з меду і води), який є одним з перших алкогольних напоїв людства. Чеський народ дуже любить приємно розслабитися за чарочкою чого – або міцного і закусити все це справа ніж – то смачненьким і жирненьким. Серед чеських страв є ті, на які варто звернути особливу увагу, адже вони своїм прекрасним смаком завоювали вершину Олімпу серед іншої смакоти цього народу.

Поширені страви чеської кухні:

  1. Гуляшова полівка (густий суп на основі свинини, яловичини, птиці та кролятини з додаванням манки);
  2. Копрових полівка (кроповий суп на кислому молоці зі сметаною і зеленню);
  3. Кулайда (картопляно – грибний суп);
  4. Зельна полівка (суп з квашеної капусти з додаванням вершків);
  5. Печена Вепрова зебірка в меду (запечені свинячі реберця в меді);
  6. Вепро – кнедлі – зело (блюдо з запеченої свинини, кнедликів і тушкованої квашеної капусти);
  7. Свічкова на сметані (тушкована теляча вирізка під соусом);
  8. Запечена форель, короп;
  9. Крокети (картопляні кульки, обсмажені у фритюрі);
  10. Утопенци (жирні м’ясні сардельки);
  11. Трдельнік (порожнисті трубочки з дріжджового тіста, обсипані цукром, корицею, горіхами і змащені шоколадом, медом або гарячої карамеллю);
  12. Кнедлики (солодке здобний виріб, з додаванням сиру, м’якого сиру, ваніліну, кориці, фруктів і горіхів);
  13. Чеський штрудель (рулет з тонкого листкового тіста з яблуками, ягодами, сиром, маком чи шоколадом);
  14. Пардубіцької пряники.

І це, як ви розумієте, далеко не всі вишукування чеської кухні. Різноманіття страв приємно дивує і надихає. Відразу виникає бажання приготувати щось своїми руками. Для цього ми знайшли для вас нескладний рецепт з фото, щоб ви змогли перейнятися чеської кухнею в домашніх умовах.

Телятина в журавлинному соусі

Для приготування вам знадобиться:

  • Телятина (вирізка) – 800 гр .;
  • Журавлина заморожена – 200 гр .;
  • Лук білий салатний – 1 шт (середня);
  • Вино «Каберне» (червоне напівсолодке) – 200 мл .;
  • Мед (темний рідкий) – 2 ст.л .;
  • Вершкове масло – 25 гр .;
  • Сіль, чорний мелений перець за смаком;
  • Листочки м’яти або базиліка для прикраси.

Спосіб приготування:

  1. Ріжемо крупно цибулю і обсмажуємо на вершковому маслі до золотистого кольору.
  2. Вливаємо червоне вино і готуємо, помішуючи, поки вино не випарується приблизно наполовину.
  3. Потім вводимо мед, помішуючи, щоб не пригоріло і даємо загуснути.
  4. Додаємо размороженную журавлину, солимо і перчимо до смаку, перемішуємо і через хвилину знімаємо з вогню.
  5. Філе телятини очищаємо від плівок і нарізаємо вздовж волокон тонкими (товщина близько 1,5 см) лангет. З усіх боків натираємо сумішшю солі і перцю, обмазуємо оливковою олією. Обсмажуємо шматки м’яса на сухий добре розігрітій сковороді на великому вогні по 3-5 хвилин з кожного боку. Щоб м’ясо зберегло більше соку, його потрібно часто перевертати (приблизно кожну хвилину, в цілому витратиться 6-10 хвилин на обсмажування м’яса).
  6. Готову телятину укладаємо на велике блюдо, поливаємо зверху журавлинним соусом і прикрашаємо листочками м’яти або базиліка.

М’ясо виходить ніжним і соковитим, кисло – солодким на смак, завдяки журавлинному соусу. Без сумнівів спробуйте це блюдо, і воно підкорить ваше серце назавжди!

Висновок

Кухня країн Східної Європи нам близька, і багато в чому її традиційні страви схожі на наші, хоча елемент екзотики присутній і тут. У будь-якому випадку, в кулінарних традиціях цих країн є що почерпнути, і взяти на озброєння. Багато страви значно збагатять ваш досвід, і будуть родзинкою на черговому святковому столі. У висновку вітаємо шановних читачів з наступаючим Новим роком 2019, бажаємо здоров’я і благополуччя.

Дивіться ще

Новорічні закуски 2020

Кожен Новий рік ми чекаємо з нетерпінням і звикли відзначати в стилістиці тої тварини, якій …

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *